Mode

Wildgroei aan kledingmerken

posted by Erik February 24, 2016 0 comments
conciencia-conciencia-keuzestress

Enkele tientallen jaren geleden waren er een paar kledingmerken die leidend waren voor de markt. Er waren een paar merken spijkerbroeken, een paar merken sportkleding en een paar merken voor casual kleding. Tegenwoordig is het aanbod aan kleren echter zo groot, dat het vaak moeilijk kiezen is tussen alle merken die kleding aanbieden, ook een babykleding sale is tegenwoordig niet meer ver te zoeken.

De wildgroei aan kledingmerken heeft zowel voordelen als nadelen. Het grote voordeel is dat er voor iedereen wel kleren zijn die bij hem of haar passen. Kleding is tegenwoordig onderdeel van je identiteit. Aan iemands kleren kun je zien of de persoon in kwestie een kakker, een hipster, een boer of een zakenman is. Ook zijn er kleren beschikbaar in alle prijsklasses. Ook voor de mensen die niet veel te besteden hebben zijn er kwalitatief goede kleren beschikbaar. Het is moeilijk om deze kleren te onderscheiden van duurdere, populaire kledingmerken.

Kritiek op de kledingindustrie

De kledingindustrie heeft veel kritiek te verwerken gekregen. Met name in consumentenprogramma’s kregen zij het zwaar te verduren. De omstandigheden waarin arbeiders de kleren maken zijn erbarmelijk en het loon bijzonder laag. Vaak worden kleren gemaakt in landen als China, waar de salarissen laag liggen en de mensen lang en hard moeten werken. De kritiek heeft ertoe geleid dat er betere richtlijnen zijn en dat er veel ‘eerlijke’ kledingmerken zijn ontstaan. Deze merken garanderen dat de kleren zijn gemaakt in goede omstandigheden en dat de mensen die de kleren maken hier op een juiste manier voor beloond worden. Het blijft echter moeilijk te controleren en veel kledingmerken houden vermoedelijk nog weinig rekening met de arbeidsomstandigheden van de fabriekswerkers.

Vergelijkbare blogs

Leave a Comment