Mode

De jaren ’60 kleding: een mode revolutie

posted by Erik December 7, 2018 0 comments
hippie

Wie aan de jaren ’60 kleding denkt, denkt meestal eerst aan de Hippie mode, omdat dit de meest opvallende stijl was.

De verandering: van elegant naar Hippie stijl
De damesmode van begin jaren ’60: weinig nieuws onder de zon. Wel werd de lijn in kleding strakker en nauwsluitender. Bont werd minder populair. Je had de elegante A-lijn van de rokken, de tailleriemen en de mantelpakjes met witte handschoenen. De Parijse haute couture leefde op. Vooral in de Verenigde Staten was deze mode populair.

Halverwege de jaren ’60 kwam er een spectaculaire verandering in het modebeeld: de minirok. De kleding en kapsels waren vaak geïnspireerd op muziek-, film- en tv-sterren zoals “the Beatles”, Brigit Bardot en Jacky Kennedy.
De Franse “baby Doll” look, die Brigit Bardot droeg werd populair. Deze stijl kenmerkte zich door korte rokjes en een weelderige haardos. De mode uit London viel op door het magere model Twiggy, met haar korte kapsel en kleurrijke kleding. Daar werd ook de “modstijl”(de modernisten) populair. Dit modebeeld kenmerkte zich door kunststofkleding met felle kleuren, A-lijn rokken en gogo-laarzen.
Er werden allerlei nieuwe modetrends uitgeprobeerd. Van casual chique sportkleding tot psychedelische kleurcombinaties. er werd speciaal voor vrouwen een smokingjas ontworpen.
De herenmode bestond toen uit casual kleding zoals overhemden zonder stropdas.De pantalon werd ingeruild door de spijkerbroek.
Verder waren sportieve blazers populair, leren jacks, de monty of duffeljas (houtje-touwtje jas) en de jopper of schippersjas, zwart of blauw van kleur.

De jaren ’60 kleding had veel variatie en een internationaal gezicht.
De jongeren droegen toen al een totaal andere kledingstijl dan de oudere generatie en zij zouden eind jaren ’60 het hele modebeeld domineren.

Hippietijd
Er valt veel te schrijven over de late jaren ’60, de Hippie of flower power tijd, het meest opvallende modebeeld, geïntroduceerd door jongeren. Er waren in Amerika veel protesten tegen de Vietnam oorlog. Hieruit ontstond de Hippie beweging.
Men droeg spijkerjassen met broeken en cowboylaarzen. De spijkerbroeken vielen op door hun wijd uitvallende pijpen. De kleding had drukke motieven, zoals strepen of stippen en bloemmotieven, met een psychedelisch of geometrisch ontwerp.
Glanzende, zijden blouses werden door mannen gedragen.
De kleding voor vrouwen werd mannelijker, de kleding voor mannen juist vrouwelijker. De taille verdween en er werden tunieken en overgooier jurkjes gedragen. Later kwam voor de Hippie dames de maxirok in zwang.
Het kapsel veranderde. Voor mannen had je eerst het “Beatle” kapsel met de pony, later droegen mannen lang haar met snor en baard en vrouwen droegen het haar ook lang.
De accessoires waren in die tijd erg belangrijk. Kleurrijke haarbanden of hoeden, gehaakte mutsen met bloemen versierd. Brede riemen. Lichte, zijden sjaals los om de hals geknoopt. Ronde brillen en grote zonnebrillen. Als je erbij wilde horen, moest je ook zeker een ketting met peace teken dragen. Teenslippers en sandalen pasten daarbij.

In Carnavalswinkels kun je nog steeds leuke outfits in Hippie stijl kopen, een leuk aandenken aan die onvergetelijke jaren ’60 kleding.

 

Bron: www.agbeauty.nl

Vergelijkbare blogs

Leave a Comment