Accessoires

Wat zijn de verschillende type dons?

posted by Erik February 23, 2022 0 comments
pexels-aleksandr-slobodianyk-989946

Dons is iets wat voor dekbedden wordt gebruikt, maar ook voor kussens. Daarnaast wordt dons ook in jassen gebruikt, omdat het zo goed isoleert. Toch zijn erg verschillende soorten dons. Wanneer je iets met dons gaat kopen, kan het handig zijn om hier naar te gaan kijken.

Ganzendons 

Eén van de donzen is ganzendons. Zoals de naam al zegt, is de dons afkomstig van een gans. De donsvlokken van een gans zijn behoorlijk groot. Dit maakt dat ganzendons erg warm is. Een donzen dekbed kan warmte vasthouden, maar het ook goed weer vrij laten. Wanneer warmte weer vrij gelaten kan worden, krijg je het niet te warm onder het dekbed. 

Ganzendons is erg handig omdat er veel minder vulling nodig is om het volledige dekbed te vullen. Dit is ook weer een groot voordeel van de donsvlokken van ganzen. Omdat het oppervlakte veel groter is, heb je minder vulling nodig om het dekbed een volledig dekbed ganzendons kan maken.

Eendendons 

Uiteraard is er ook nog een ander soort dons. Eendendons kan ook prima gebruikt worden om een dekbed te maken. Toch zitten er meer voordelen aan ganzendons dan aan eendendons. Eendendons heeft een minder groot oppervlak dan ganzendons. Dit zorgt ervoor dat ganzendons beter isoleert dan ganzendons.

Eendendons is over het algemeen meer geschikt voor mensen die het snel warm krijgen. Eendendons houdt minder warmte vast, waardoor je het minder warm zal krijgen onder de deken. Dan voorkom je dat je ‘s nachts wakker zal worden door je eigen warmte. Uiteraard ventileert een ganzen donsdekbed ook, maar deze dekbedden zijn vaak wat dikker. Daardoor kan het als minder ventilerend aanvoelen. 

Combinatie van eenden en ganzen dons

Je zal in een ander geval ook voor landdons kunnen gaan kiezen. Dit is een combinatie van ganzen en eendendons. Dit zorgt ervoor dat het elkaar kan versterken. In de meeste gevallen is het niet 50 om 50 procent. Het gaat vaak om meer ganzendons dan eendendons. 

Vaak is ganzendons is makkelijk te combineren met eendendons. In sommige gevallen zullen er ook veertjes aanwezig zijn in bijvoorbeeld het dekbed. Dat kan het wat minder aangenaam maken. Je kan het beste eerst kijken wat er in een bepaald product zit. Op die manier kun je voorkomen dat het eventueel niet is wat je dacht. Bepaalde producten zijn ook niet diervriendelijk gemaakt. Wanneer dit niet aangegeven staat, kun je ervan uit gaan dat dit het geval is.

Vergelijkbare blogs

Leave a Comment